úterý 1. listopadu 2016

FINNISH AND FUN

Zdravím! Vítejte u dalšího článku! Tentokrát bych vám ráda popsala skvělý den, který jsme strávili v Helsinkách a které jsme pod taktovkou YFU dobrovolníků poznali blíže. Jak asi všichni víte (doufám), Helsinki jsou hlavní město Finska. Musím říct, že Helsinki jsou krásné, čisté, a tak nějak působí domácněji, než třeba Praha. Ale o co nám může říct o Helsinkách teta wikipedie? Helsinki jsou největší a nejlidnatější město Finska, jedná se taky o největší přístav, ze kterého můžete vyrazit například do Tallinnu, nebo Stockholmu. Pokud vás zajímá umění nebo architektura, určitě nešlápnete vedle, nejzajímavější mi přišel asi kostel vybudovaný ve skále, který má mimořádně dobrou akustiku. V Helsinkách taky najdete metro, a pokud vás děsí rozvětvené linky a stovky zastávek, nemusíte se bát, metro tady má jen jednu rozvětvenou linku. (Ti, kdo mě znají si umí představit moje oddechnutí) Tak, to jen tak ve zkratce nějaká fakta o Helsinkách jako takových a teď už se vrhnu na popis našeho dne.

Jelikož máme s Michelle Helsinki trochu z ruky, rozhodly jsme se je v pátek do Tampere, tam strávit noc u další výměnné studentky z Mexika a poté společně vyrazit do Helsinek. V pátek jsme v Tampere trochu nakupovaly, poznaly další výměnné studenty z jiných organizací a na trhu potkaly bývalou výměnnou studentku, která byla na výměně asi 10 let zpátky. Svět je někdy hodně malý. :)
Měly jsme přesný plán, kdy vstaneme, nasnídáme se,sbalíme se a včas dorazíme na nádraží. Haha, tak určitě. Zaspaly jsme asi o hodinu, během 10 minut jsme byly oblečené a nachystané u dveří. Naštěstí, Nataliin host-táta absolutně zachránil situaci a na cestu nám nachystal snídani, za což jsme byly na skoro tří hodinové cestě velmi vděčné! Na nádraží nás počkala Manisha, výměnná studentka z Německa, protože bez ní bychom byly naprosto ztracené.(protože nezáleží, co říkám, můj orientační smyls není nejlepší) Na vlakovém nádraží jsme vyzvedli další studenty a vydali se do YFU kanceláře, kde jsme měli sraz. Nikdy jsem neviděla tolik lidí namačkaných v tak malém prostoru a myslím ,že si dokážete představit ten hluk. To je tak, když se po dvou měsících vidíte s lidmi, se kterými jste tohle všechno začali a kteří vám, i přesto, že jste je znali 4 dny, neskutečně chyběli, Což je ale věc, která pro vás možná, pokud nejste exchange student, bude nepochopitelná.(#justexchangestudentsthing) Poté nás rozřadili do skupinek, vyslali do centra Helsinek a naším úkolem bylo zjistit určité informace, vyplnit dotazníky, navštívit různá místa a hlavně, mluvit co nejvíc finsky. Nebyl to nejjednodušší úkol, byli jsme zmrzlí na kost, ale byl to jeden z nejlepších dnů, které jsem tady zažila. Musím říct, že nezáleží, jak skvělou host-rodinu máte, jak přátelští lidé tu jsou, s ostatními výměnnými se prostě cítíte jako doma. <3 A těšíte se na každou chvilku, kterou s nimi můžete strávit, protože na 100% víte, že vás bude bolet břicho od smíchu, finských sladkostí a že nezáleží, jací jste, protože s nimi můžete být sami sebou. A já se na vás budu těšit  u dalšího článku :)
Dream Team 

Sbírání energie na pizzu

Imitace sochy, jeden z úkolů



Se Starbucksem se každá holka mění v basic bitch :D

2 komentáře: